1. Bursiyer adayları, TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı 2019 yılı çağrısı kapsamında desteklenen ve BTÜ’nün yürütücüsü olduğu projeler hakkında detaylı bilgiye nasıl ulaşabilir?
Desteklenen projelere ve projelerle ilgili detaylı bilgiye BTÜ-2244 sayfasından ulaşılabilir. Projede görevli proje danışmanı bilgileri ve güncel kontenjan durumu BTÜ-2244 sayfasından takip edilebilir.
2019 yılı çağrısı kapsamında desteklenen projelere ulaşmak için lütfen tıklayınız.
2. Bursiyer adayları, ilgili projeye ön başvuru yapmak için nasıl bir yol izlemelidir?
Ön başvuru için, adaylar BTÜ-2244 sayfasında bulunan “Ön Başvuru Formunu” eksiksiz doldurmalı ve ilgili proje danışmanına e-mail yoluyla göndermelidir. Adaylar ön başvuru yaparken ilgili proje danışmanının kontenjan durumunu kontrol etmeli, kontenjanı dolu olan projelere ön başvuru gerçekleştirmemelidir.
Ön Başvuru Formuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.
İş akış şemasına ulaşmak için lütfen tıklayınız.
3. TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında, BTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü 2020 yılı güz dönemi doktora/bütünleşik doktora programı başvuruları hangi tarihler arasında yapılacaktır?
BTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü 2020 yılı güz dönemi başvuruları 27 Temmuz – 18 Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
Detaylı bilgi için Fen Bilimleri Enstitüsü sayfasını takip ediniz.
4. TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında azami öğrenim süresi nedir?
Doktora eğitiminin doktora derslerinin başladığı yarıyıl esas alınarak en fazla 4 yıl, bütünleşik doktora için de en fazla 5 yıl içerisinde bitirilmesi zorunludur.
5. TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı’na farklı üniversitede doktora yapan öğrenciler bursiyer olabilir mi?
TÜBİTAK 2244 programı kapsamında bursiyer olacak öğrencilerin programa başvuru yapan üniversitede doktora yapıyor olması gerekmektedir.
6. YÖK 100/2000 bursiyerlerinin, TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında bursiyer olarak desteklenmelerinin önünde bir engel var mıdır?
TÜBİTAK’ın desteklediği projelerden burs alanlar ile diğer kamu kurum/kuruluşlarından aylık burs alanlara, bu programdan burs ödemesi yapılabilir. Ancak, TÜBİTAK’ın desteklediği projelerden ya da diğer kamu kurum/kuruluşlarından alınan aylık burs miktarı dikkate alınarak hesaplanacak toplam burs miktarı o yıl için TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından bu program için belirlenen aylık burs üst limitini aşamaz.
7. Proje süresince doktora öğrencisi üniversitede mi yoksa özel sektör kuruluşunda mı zaman geçirecektir? İki tarafta geçireceği zaman için bir kısıtlama var mıdır?
Proje kapsamındaki doktora öğrencilerinin öğrencilikleri süresince üniversitede ve özel sektör kuruluşlarında zaman geçirmesi beklenmektedir. Bu sürelerin üniversite sanayi iş birliği kapsamında imzalanacak protokolde yer alması beklenir. Proje öneri formunda yer verilecek eğitim ve Ar-Ge faaliyetlerinin nasıl yürütüleceğine dair çerçeve ve planlama kapsamında eğitim müfredatı ve eğitim sürecinin sanayi bünyesinde geçirilecek bölümünün planlanın sunulması beklenmektedir.
8. Öğrencilerin programı yarıda bırakmaları durumunda öğrencilere uygulanacak bir yaptırım var mıdır?
Grup Yürütme Kurulu (GYK) tarafından kabul edilebilir mücbir sebepler dışında herhangi bir sebeple projeden ayrılan bursiyerin bursiyerlikleri iptal edilerek kendilerine yapılan tüm ödemeler yasal faiziyle birlikte proje yöneticisi kurum tarafından geri alınır ve proje özel hesaplarına aktarılır.
Proje başlama tarihinden itibaren ilk iki yıl içerisinde herhangi bir sebeple projeden ayrılan bursiyerlerin yerine GYK kararı ile yeni bursiyerler ilave edilebilir.
9. Bursiyer, burs almaya başladıktan sonra kaydını dondurabilir mi?
Bursiyerler programa başladıktan sonra kesintisiz devam etmek zorundadır. Mücbir sebepler haricindeki durumlarda kayıt donduran öğrencilere bu süre zarfında ödeme yapılmaz ve bu süre burs süresine eklenmez.
10. Bursiyer, burs süresi içinde tam zamanlı olarak çalışmaya başlayabilir mi?
Tam burs almakta iken başka bir yerden gelir sağlamaya başlayan bursiyerler kısmi burslu statüye, kısmi burs almakta iken gelirinin/gelirlerinin kesildiğini belgeleyen bursiyerler tam burslu statüye geçirilir. Bursiyerin tam burslu statüde kısmi burslu statüye, kısmi burslu statüden tam burslu statüye geçtiği gün itibariyle tam/kısmi burs ödemesi başlatılır.
11. Özel sektör kuruluşu ile bursiyer arasında istihdam konusunda mutabakat sağlanamaması durumunda nasıl bir yol izlenmelidir?
Özel sektör kuruluşu ve bursiyerlerin, doktora mezuniyeti sonrası istihdam edilme konusunda bursiyerlerin doktora eğitimlerinin 7. dönemine kadar ilgili özel sektör kuruluşu ile bursiyer arasında istihdam taahhüttüne ilişkin sözleşme imzalanması gerekmektedir. Bu sürenin sonunda ilgili özel sektör kuruluşu, bursiyeri istihdam etmeyi planlamıyorsa, ilgili bursiyerler istihdam desteğini başka bir özel sektör kuruluşunda kullanabilecektir.
12. TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında, bursiyer araştırma amaçlı yurt dışına çıkabilir mi?
Bursiyerler, bursiyerlikleri devam ederken tez aşamasında, tez danışmanının ve proje yöneticisinin izniyle tez konuları ile ilgili olarak yurt dışına araştırma amacıyla en fazla iki dönem gidebilir. Bu kapsamdaki bursiyerlerden 2214–A Yurtdışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programı için gerekli başarı kriterlerini sağlaması halinde ayrıca bilimsel değerlendirmeye tabi tutulmaksızın en fazla bir dönem araştırma amacıyla desteklenebilir. Bu program kapsamındaki bursiyerlerin ilgili dönemler boyunca Sanayi Doktora Programı kapsamındaki yurt içi burs ödemeleri durdurulur. Yurtdışında bulunulan süreler doktora eğitim süresine dahil edilir.